Sinematik Fotoğrafçılığı tanımlamanın belirli bir kuralı yoktur.
- Sinematik çekim, bir filmden alınabilecek bir çerçeve gibi görünür.
- Ruh hali, ışıklandırma, atmosfer, karakterler bu özel fotoğrafçılık türü için gerçekten önemlidir.
- Klasik sokak fotoğrafçılığından farklıdır, bu nedenle yaratıcılığınızı genişletmenize ve başka bir şekilde çekim yapmanıza olanak sağlar.
- Bazı konular diğerlerinden daha çok “sinema” öğesini barındırır. Sinematik fotoğraf çekebilmek için izlediğiniz filmlerden esinlenerek konuları arayın.
1) Prime lens kullanmak
Filmlerde nadiren zoom lens kullanır. Prime (sabit) lensler değişken odak uzunluklarına sahip lenslerden çok daha keskindir.
Ayrıca nesneyi arka plandan ayırmaya yardımcı olan inanılmaz bokeh sağlarlar.
En popüler sabit lensler 35 mm ve 50 mm’dir. Bir sahneyi yakından çekmek gerekiyorsa, 35 mm geniş açılı bir lens olarak kabul edilmesine rağmen, görüntüleri diğer lensler kadar bozmaz.
Otantik bir film görünümü için 85mm gibi bir portre lensi de odak uzaklığı güvenli bir mesafeden çekim yapmaya olanak verir.
2) Konuya odaklanmak
Film sahneleri, izleyicinin konuya odaklanmasına yardımcı olmak için genellikle arka planı bulanıklaştırır.
Yeni filmler genellikle çok dar bir alan derinliğine sahiptir. Arka planınızı modern bir film gibi bulanıklaştırmak için, kameranızı Aperture Mode ‘a getirin ve mümkün olan en düşük diyafram açıklığını seçin (f/1.8 veya f/2.8).
Bu arada, çoğu eski film, çevreyi daha az dikkat dağıtıcı hale getirmek için yeterli bokeh’e sahip olma eğilimindedir. Daha eski filmlerin görünümünü elde etmek istiyorsanız, f/3.5 veya hatta f/5.6 gibi daha küçük bir diyafram açıklığı kullanın. Ancak daha da yükseğe çıkmaya çalışırsanız (f/8 gibi), bokehi tamamen kaybedebilirsiniz. f/1,2 ile f/5,6 arasındaki değerlere bağlı kalmaya çalışın.
3) Açılar
Filmlerde kullanılan çoğu çekim göz hizasındadır çünkü gerçek hayatta birbirimizi görmemizin normal yolu budur. Konuyla daha cana yakın, samimi bir düzeyde bağlantı kurmamıza yardımcı olur.
Bununla birlikte, kamera bir öznenin altına konumlandırılırsa, düşük açılı bir çekim kullanıyor demektir. Bu, nesneyi normalde olduğundan daha büyük ve daha güçlü gösterme etkisine sahiptir. Tam tersinde ise kamera bir nesnenin üzerine yerleştirip aşağıya baktıldığında, yüksek açı kullanıyor demektir. Bu, bir karakteri normalden daha küçük gösterme etkisine sahiptir; bir karakterin zayıflığını veya güçsüzlüğünü vurgular.
Bir diğer önemli sinema açısı, bir sahneyi çapraz olarak çerçevelemek için kullanılan Hollanda eğimidir. Alışılmadık bir açı olduğu için insanlar hemen ona çekilir. Eğik açı, dengesizlik ve huzursuzluk hissi yaratır.
4) Işık
Fotoğraflarınızı sinematik yapmanın en kolay yolu, sinematik ışıklandırma aramaktır. Normal fotoğraflardaki aydınlatma genellikle doğal ortamdan gelirken, filmlerdeki ışık kaynakları genellikle belirli efektler elde etmek için kasıtlı olarak yerleştirilir. Bu nedenle, sinematik fotoğraf için ışığı titizlikle planlamanız çok önemlidir.
Görüntülerinizin havasını şekillendirmek için kullanabileceğiniz iki ana aydınlatma türü, yumuşak aydınlatma ve sert aydınlatmadır. Yumuşak ışık, sahnelerin rüya gibi ve cennet gibi görünmesini sağlamak için, daha dramatik bir ton oluşturmak için ise sert ışıklandırma uygularlar.
Bazen bir fotoğraf, herhangi bir hikayesi olmamasına rağmen sinematik görünür ve derinlik ve hatta en boy oranı gibi diğer unsurlara sahip olmayabilir. Bu zamanlarda, bunun nedeni genellikle fotoğrafın çok sinematik ışıklandırmaya ve / veya öğelere sahip olmasıdır.
5) Duygu ve hikayeler
Sinematik bir çekim oluşturmanın temel yönlerinden biri sahneyi ve havayı ayarlamaktır.
Daha duygusal fotoğraflar elde etmek için, insanları her zaman arkadan çekmemeye, daha çok yüzlerini göstermeye çalışın. Ancak duyguların her zaman gerçek olması gerekmez, belirli bir ruh hali ile fotoğraflar çekerek de duygu yaratabilirsiniz.
Geçitler, yollar, eski binalar ve neon tabelalar arka planınızı oluşturmak için önemli parçalar olabilir. Gizem duygusu eklemek istiyorsanız, karanlık, sisli bir manzara gibi bir ortamda çekim yapmayı düşünebilirsiniz. Bir insan öznenin dahil edilmesi, kişilerin çekimdeki durumlarıyla ilişki kurmasını da sağlar.
Hikayenin karmaşık olması gerekmiyor. Kitlenize fotoğrafınızda neler olup bittiğini bilmelerini sağlamak için yeterli ipucu verin.
6) Renk
Renk derecelendirme, tonları değiştirmek için kullanılır. Sadece görünümünü oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda genel ruh halini de yükseltir.
Fotoğrafınızın daha sıcak görünmesini ve hissetmesini istiyorsanız, sıcaklığı sarı tarafa, daha soğuk bir tepki uyandırmasını istiyorsanız mavi tarafa yaklaştırılması gerekir.
Renk derecelendirme sanatsal bir seçimdir. Uyulması gereken kesin kurallar olmamakla birlikte aşırıya kaçmamaya çalışın. Gökyüzünün her zaman mavi olması gerektiğini ve cilt tonlarının açıkça soluk veya turuncu görünmemesi gerektiğini unutmayın.
ÖNERİLEN FOTOĞRAFÇILAR
- Elsa Bleda – @elsableda
- Ian Howorth – @ihoworth
- Louis Dazy – @louisdazy
- Timurtaş Onan – @timurtasonan
- Andrew Tarnawczyk – @andrew.tarnawczyk
- Liam Wong – @liamwong
- Johannes Plenio – @jplenio
- Oli Sansom – @olisansom
- Ansel Adams – @anseladams
- Gregory Crewdson – @gregorycrewdson
- Ryan Muirhead – @ryanmuirhead
- Niklas Porter – @niklasporter
- Wayne Levin – @waynelevinimages
- Toby Harvard – @toby.harvard
ÖNERİLEN FİLMLER
Yazan arkadaşlarımızın emekleri için çok teşekkür ediyorum ?
Teşekkürler, değer kattınız.
Teşekkürler ? ?
Güzel bir yazı emeklerinize sağlık
Teşekkürler, değer kattınız.