Fotoğrafta pratik (yani fotoğraf çekmek) teorikten daha önemlidir. Teorik bilgiler, gelişmemize çok büyük katkı sağlasa da, pratik uygulama ve çokça skor yapmak fotoğrafçılığın olmazsa olmazıdır. Özellikle de pan çekimde.
Bu yazıda sizlere pan tekniğiyle ilgili teorik bilgileri vermeye çalışacağım ama unutmayalım ki özellikle pan çekimde uygulama olmadan öğrenmemiz mümkün değildir. Çünkü pan çekimi bir kez deklanşöre basarak başarmamız neredeyse imkansızdır. Bir kaç uygulama sonucunda istediğimiz kareyi yakalamamız mümkünolacaktır.
Şimdi sizlere ana başlıklarıyla,
- Pan nedir?
- Pan çekim neden yapılır?
- Pan çekerken mevkinin önemi
- Pan tekniği uygulaması nasıl yapılır?
- Fotoğrafçılıkta Pan tekniğinin incelikleri nelerdir?
elimden geldiğince anlatacağım.
Pan tekniği nedir?
Fotoğraf makinemizin hareket eden obje ile birlikte takip edilmesi ve aynı zamanda düşük enstantane ile fotoğrafın çekilmesidir. Obje; makinenin tam karşısına geldiğinde çekim yapılır ve obje takibe devam edilir.
Pan tekniği kullanmadaki amaç, fotoğrafını çektiğimiz her ne ise (insan, araç, hayvan) onun hareketini ve hızını vurgulamaktır. Özetle hareket halindeki bir nesneyi fotoğraflarken hareket eden nesnenin durağan, arka plandaki tüm hareket etmeyen öğelerinde hareketli olarak fotoğraflanması tekniğine PAN tekniği denilmektedir.
Pan tekniğinde çekim yapılacak mevkinin önemi
Başarılı bir Pan çekimi gerçekleştirmek istiyorsak çekim yerininde çok önemli olduğunu unutmamalıyız. Öncelikle etkili sonuç alacağımız mekanı seçmemiz gerekir.
Fotoğrafını çekeceğimiz objenin geliş durumuna göre önü açık uygun bir mevki seçmeliyiz. Objenin takibini yaparken önümüze engel çıkmayacak bir mevki, fotoğrafta çakışmanın olmamasını sağlayacaktır. Çünkü iyi bir pan çekimi gerçekleştirmek istiyorsak çakışmaların oluşması fotoğrafta güzel bir görüntü vermeyecektir.
Bir diğer detay da çektiğimiz nesne ile arka planın zıtlığı, fotoğrafta çekmek istediğimiz konunun belirginliğini artıracaktır. Örneğin arka plan yeşilse çekilen nesne de yeşil olmamalıdır. Önemli bir nokta da arka planın sade olmasıdır. Bu bize daha etkili bir sonuç verecektir.
Pan tekniği uygulaması nasıl yapılır?
Pan tekniği uygulamasında başarılı olmak için enstantane öncelikli modda çekim yapmamız gerekir. Bunun içinilk olarak, mod kadranımızı makinemizin markasına göre enstantane öncelikli moda almalı (Ör: Canon için: TV, Nikon için: S modu) ve 1 /15 ve altındaki bir değerle çekim yapmak için enstantanemizi ayarlamalıyız. Ortamdaki ışık koşulunun da bu enstantane değerini verebilecek bir diyaframa uygun olması gerekir.
Fotoğraf makinemizi Auto Focus, otomatik netleme sistemini AF-C / Al Servo sürekli netleme olarak seçmek makinemizi çevirerek yapacağımız çekim boyunca ana konunun net çıkmasını sağlayacaktır.
Çekimi gerçekleştirmeye karar verdiğimizde hareketi takip ederek döneriz ve konu tam karşımıza geldiğinde deklanşöre basarız. Hareket eden obje ile aynı anda dönmeyi başarırsak hareket eden obje net kalacak arka plan da hız çizgilerine dönüşecektir. Arka planın bulanık çıkması arzu edildiğinden enstantane hızı olabildiğince az tutulmalıdır.
Pan çekiminde en önemli kurallardan biri de çekmek istediğimiz nesnenin herhangi bir noktasının net olmasıdır. Kadrajdaki tüm nesnelerin bulanık çıkması iyi bir pan fotoğrafı olarak kabul edilemez.
Özetle;
- Önce makinemizi enstantane öncelikli moda alıyoruz (Canon TV, Nikon S),
- Al servo sürekli netleme yapıyor makinemiz,
- Karşımızda hareketli obje var, onutakip ediyoruz,
- Obje tam karşımıza geldiğinde deklanşöre basıyoruz ve hareketi takip ediyoruz, kollarla değil belimizle dönüyoruz.
Ben genellikle yarım deklanşör kitlemeyle netlemeyi yapıyorum panda
- Yarım deklanşör basıyoruz,
- Netliyoruz,
- Sonra obje tam karşımızdayken deklanşöre tam basıyoruz,
- Çektikten sonra, olduğumuz noktada belimizle dönüyoruz, kollarımız sabit kalıyor.
Ama daha önce de belirttiğimiz gibi hemen çekemeyebilir, bolca pratik yaparak daha kaliteli pan çekimlerine ulaşabiliriz. Çekim esnasında eğilmek çok işe yarıyor. Tabii ne çekeceğimiz ve mevki de önemlidir bu hususta.
Pan çekimi için öncelikle önerim geniş aralıklı bir lens tercihi (ben 18/135 kullanıyorum) ve makinemizi yatay kadraj olarak tutmak olacak.
Zoom yapabilen geniş açılı bir lens ile çok daha iyi istediğimiz alanı gösterebiliriz. Kompozisyonu da geniş açıda daha kolay yaparız. Pan çekerken titreme yapmaması açısından lens ağırlığı da önemlidir.
Neden pan çekeriz? Pan Tekniği niçin yapılır?
Fotoğraflarımıza değişik bir etki vermek adına kullanılan bir tekniktir. Öğrenmemiz, bunu her zaman kullanacağımız anlamına gelmez fakat nadiren de olsa farklı bir teknik uygulamak için öğreneceğimiz bu teknikle fotoğraflarımıza hızlı hareket efekti verebiliriz. Genellikle taşıt ve spor çekimlerinde kullanılan bu teknikle, çektiğiniz nesnelerinizi arka plandan rahatça ayırabilecek ve nesnenizin ne kadar hızlı hareket ettiğini görebilecek ve gösterebileceksiniz.
PAN TEKNİĞİ ÖRNEKLERİ:
Arel hocamızın @fotografkritigi ve @kutupayilari.fotograf.grubu sayfalarında değerlendirdiği pan çekimlerini de ekte bulabilirsiniz:
https://www.instagram.com/p/B3t373ogs8H/?igshid=1ojafhtjtuapv
https://www.instagram.com/p/B4KTd9FAqB8/?igshid=19zh7srn5dq75
https://www.instagram.com/p/B4PfHlFHxdv/?igshid=q6hq90lw52od
https://www.instagram.com/p/BTGt2AhAuhg/?igshid=1d0e2bur3tgcj
https://www.instagram.com/p/BL8WEpKDLwx/?igshid=2ndzw83fft8q
Saygıdeğer Yeliz Hocam, çok faydalı bir paylaşım olmuş. Emeklerinize sağlık. Rahmetli hocamız Arel Kalender’in açıp ışık tuttuğu bu yolda başarılarınızın devamını diler, saygı ve sevgilerimi iletirim.
Emeklerine sağlık Yeliz abla, Pan konusunda çok faydalı bir yazı olmuş. Başarılarının devamını dilerim nice fotoğraflı günlere. Pan denerken buradaki bilgileri kılavuz alacağım. Sevgiler ???
?