Perşembe, Aralık 19, 2024
No menu items!

Net ve Netsiz Bölgeler

FOTOĞRAFÇI İZLEYİCİSİNE HÜKMEDEBİLİR..
Oranlar meselesini konuşurken net ve netsiz bölgenin oranlarına değinmemiştik. Cevaplayabileceğimiz iki soru var.
• 1. Neden Diyafram öncelikli modu ısrarla öneriyorum?
• 2. Fotoğrafta netsizliğin sınırı ve uygulama biçimi ne olmalı?

• Çok yazdık ama ben amacıma ulaşana kadar yazarım. Hiç susmam. Yazalım. Biz fotoğrafçılar hareket anlamında iki tip fotoğraf çekeriz. Birincisi hareketsiz ya da düşük hareketli konular. İkincisi çok hareketli konular. Hemen tasnif edelim. Portre, doğa ya da makro çekeriz, sokak fotoğrafı belki de. Bunlar hareketsiz veya düşük hareketli konulardır.

• Belki de yarışan atletleri ya da hızla gitmekte olan bir faytonu pan yöntemiyle fotroğraflarız. Kaba bir ayrım yani iki temel eğilim ortaya çıktı. Hiç ve düşük hareketliler, bir de çok hareketliler. Daha çok ne çekiyoruz? Çok basit cevabı. Daha çok hareketsiz ve düşük hareketlileri çekiyoruz. Çok özel durumlarda ise çok hareketli şeyleri. Yarış arabalarını örneğin. Demek ki makinemizin çekim modu büyük bir zaman diliminde diyafram öncelikli modda olmalı.

• Bu ısrarımın en temel dayanakları hızlı olmak ve net alan derinliğidir.

• Üzülerek görüyorum ki net alan derinliği endişesi yüksek pek fazla fotoğrafçı yok. Oysa net alan veya kısıtlı alan derinliği dediğimiz anlatım biçimi inanılmaz etkilidir. Bu kontrollü netsizlik fotoğrafçıya büyük bir sadeleştirme olanağı sağlar ki fotoğrafın kendisi bizatihi hatta tamamen sadeleştirmedir.

• Fotoğraf tamamen eksiltme mantığı ve refleksiyle çalışır. Kontrollü netsizliğin sağladığı diğer büyük imkan izleyiciyi nereye bakacağı konusunda harika bir biçimde yönlendirmesidir.

• Hep savundum. İyi bir fotoğrafçının, fotoğrafına bakan birine “tam şuraya bakacaksın, onu gör, bunu görme” deme olanağı vardır ve bu büyük bir olanaktır ve yine bu imkanı ona kontrollü netsizlik dediğimiz alan derinliği sağlar.

• Elinde makine bulunan her fotoğrafçının kontrol etmek üzere hep aklında tutacağı temel mesele alan derinliği yani diyafram değeri meselesidir. Bunu belirtip nerelerin ne oranda netsiz olacağı/olabileceği konusunu yazalım. Genellikle arka plan/fon netsiz olur. Arka planın ne ölçüde netsiz olacağı meselesiyse tamamen ne anlatmak istediğinize bağlıdır.

• Ara Güler gibi fon tutkunuysan netsizlik kullanmazsın pek. Ama portreciysen ya da sokak çekiyorsan hatta şehir fotoğrafları, kısıtlı alan derinliği büyük imkan senin için.

• Dediğimiz gibi genellikle arka plan flu kullanılır. Özel durumlarda orta ve ön plan da netsiz olabilir.En tehlikeli ve önerilmeyeni ön planın netsiz olmasıdır.
• Psikolojik olarak izleyenin fotoğrafa netsiz ön plandan girmesi çok güçtür. İticidir. Ön plan netsiz kullanılacaksa çok pinti davranmak yerinde olacaktır. Netsizliğin bir de derecesi var kuşkusuz. Bir fonda netsizlik kullanılıyorsa geniş bir netsiz bölge olabilir, ancak flu bölgenin artışı hep kazaya işarettir. Çok dikkatli olunmalıdır. Sihirli oran üçler kuralı diyebiliriz. Ancak sıklıkla en fazla 1 birim netsizlik diye belirtelim. En fazla. Netsizlik insan görüşüne, anatomimize çok uygun değildir. Biz genellikle klasik görüş alanımıza giren her yeri, özel olarak bir yere odaklanmamışsak net görürüz. Bu çerçevede netsizlik meselesi bir anlamda fotoğrafı gerçeklikten uzaklaştırır. Bir de bu nedenle netsiz bölgenin geniş tutulmamasına gayret etmek yerinde olacaktır.

• Birkaç örnekle bakalım..

 

Kısık diyafram, her yer net. Kısıtlı alan derinliğinin uygulanmayacağı bir anlatım..

 

 

Yine kısık diyafram, geniş net derinlik. Doğrusu bu.

 

Soldaki vinçler konuyu dengelemek için, grafik etkisi nedeniyle kadraja alındı. Çok önemli anlamlı değil. O nedenle nispeten netsiz. Ancak yine de anlaşılır olması endişesiyle hepten flu yapılmamış..

 

 

Ülkenin en kalabalık yeri. Büyük kirlilik var. Mutlaka sadeleştirme yapılmalı. Mutlaka. Açık diyafram hem arkadaki kirliliği azalttı, hem de tadında tutularak lokasyon bilgisi verdi. Bu amaç güdüldüğü için alan derinliği tam tadında. Artistik ve işlevsel.

 

 

İyi bir fotoğrafçı hükmedicidir. İzleyene “şuraya bak” diyebilir, istediği yere baktırabilir. Alan derinliği candır. Büyük silahtır. Çok büyük..

 

 

Büyük sadeleştirme anlam yükleme aracı net alan derinliğini. İzleyiciyle Oltacıyı Gözgöze getirir, izleyiciyi teslim alır..

 

 

İki adamda önemli. Ama biraz daha önemlisi öndeki demiş. Daha çok onunla ilgilen, arkadakini de ihmal etme demiş. Fotoğrafçının talimatlarına harfiyen uyuyoruz. Teslimiz ona..

 

Küçük bir bölüm de olsa ön planda netsiz bölüm sıkıcı. Sıkıntılı. O ağaç hiç iyi durmuyor orada..

 

 

Kuşlar ve insanlarla ilgilen. Ama köprü ve camiyi de gör demiş fotoğrafçı.. Fotoğrafçı sürekli talimat verir.. Buna bak, bununla pek ilgilenme, önce buna, en çok şuna bak der devamlı olarak.. Diyafram denen mekanizma ve kompozisyon uygulamaları sayesinde.. Her iyi fotoğrafçının ruhunun derin bir yerlerinde bir Adolf gizlidir.

 

 

Uçur arka planı.. Ön taraf şahane.

 

 

Doku fotoğrafı çok sıkıcı olabilir. Hele buradaki gibi bir ilgi merkezinden yoksunsa. Sıkıcılığı, rutini kısıtlı alan derinliğiyle bir ölçüde kurabilir fotoğrafçı

 

 

Çok kötü alan derinliği kullanımı. Netsiz bölge fotoğrafı öldürecek kadar büyük.. Ne olduğunu anlayamıyoruz. Bu fotoğrafı hiç sevmiyoruz. Hiç okuyamıyoruz. Portekizce bir fotoğraf bu sanırım. Hiç bilmem ben Portekizce..

 

 

Tam son çıkıştan çıkmak bu. Tehlikeli hareketler. Ön planda netsizlik büyük kumar. Şükür kedi doğru yerde ve çok büyük değil. Ama kesin doğru tercih kedinin net orta ve arka planın aşamalı netsizliği. Otobanda 260 kilometre hızla gidilebilir. Ölmeyebilirsin. Ama cezalı olma, ölme ya da sakat kalma olasılığın artar süratin arttıkça. Fantezi yapma. Macera arama. İcat çıkarma başımıza. Akıllı ol.

 

Makalemizi beğendiniz mi?

Ortalama 5 / 5. Toplam oy: 2

Henüz Oylanmadı

BENZER KONULAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz